top of page
  • Bestek van je ouders

IMG_0319.JPG

10-01-2021

Mijn carriere switch tot Professional Organizer wordt mede gemotiveerd door mijn eigen ervaringen met te veel ‘spullen’. Van huis uit ben ik een bewaarder en verzamelaar.

Toen mijn moeder afgelopen jaar overleed werd het de taak van haar drie dochters om over alle verzamelde spullen in het ouderlijk huis een beslissing te nemen. Heel wat verschillende organisaties, veilinghuizen, opkopers en kringloopwinkels zijn aan ons voorbij getrokken evenals het bijna natuurlijke eindstation der dingen: de afvalstraat van de gemeente.

  • Bestek van v. Kempen en Begeer

Mijn ouders trouwden in 1957, ze kregen van de ouders van de bruid, mijn opa en oma, een mooi verzilverd bestek in 48 delen cadeau. Vorken, lepels en speciale opscheplepels.

De messen waren anders, modern roestvrijstaal met benen heften.

Het was prachtig onverwoestbaar bestek en ik kende het mijn hele leven; thuis aten we er elke dag mee. Na het afwassen werd het altijd weer netjes in de cassettes in de bestek-la gevleid.

  • Wat doe je ermee?

Zoals dat gaat, je gaat het huis uit je eigen leven leiden. De vorken en messen bleven in het ouderlijk huis. Met feestdagen kwamen ze tevoorschijn als de kinderen en kleinkinderen kwamen eten.

De messen waren sterk, maar de benen handvatten niet. Er verdwenen steeds meer stukjes van. Het werden zielige oude messen. De vorken en lepels bleven mooi, maar geen van de dochters of kleinkinderen wilden ze overnemen. De zilverhandelaar ook niet, want het was verzilverd metaal.

De cassettes, gemaakt van hout, karton en stof hadden het, door intensief gebruik, inmiddels opgegeven. Bij mij in huis lag alles in een verhuisdoos weg te kwijnen.

Wat te doen: weggeven of op marktplaats zetten?

  • Naar de veilingsite?

Veilingsite Catawiki leek me wel wat.

Account aangemaakt, een ochtend zilver poetsen, foto’s maken voor op de site. Foto's en informatie opsturen en het mocht geveild, ik kreeg toestemming van de bestekexpert.

Openingsbod € 1,-

Op de avond van tweede kerstdag liep de veiling af…

De hele avond keek ik, af en toe met gemengde gevoelens op mijn telefoon naar het bieden, de knoop in mijn maag was groot, wat ging er met ons bestek gebeuren? Het bieden verliep zeer traag.

Het finale bod € 15,- kwam van iemand in Frankrijk.

Einde avond had deze persoon al betaald, inclusief de portokosten die hoger waren dan het hele bestek hem kostte.

Met opgeheven hoofd heb ik het bestek goed verpakt, een zoen gegeven, strikjes erom gedaan en een kaartje erbij voor de koper, ongetwijfeld een brocantehandelaar. Op maandag meteen op de post. Klaar, niet meer aan denken. Op donderdag al, was er een bericht uit Frankrijk  met een foto van het bestek op de eettafel, strikjes er nog om:

Dear seller,

I feel so guilty that your auction never went above the ridiculous amount of 15 euros :( i would have paid more but I guess it was the lack of knives that made people not bid!)

We have just received your amazing package and postcard, and my young wife is very happy, as am I.

We will be using and care for them daily, and it's an amazing gift for my birthday tomorrow.

 Yes, the 31st of December...

I thank you greatly, wish you and your family all the best and a much better 2021!

pakje.jpg
IMG-20201230-WA0023_edited.jpg
  • Waarde

Door één bericht alles goed, het bestek had nieuwe eigenaren gevonden.

Mensen die er oprecht blij mee zijn en het elke dag gebruiken!

Dat is toch het allerbelangrijkste?

bottom of page